Πέμπτη 1 Μαΐου 2014


SAVE HAMLET, SAVE HUMANISM! 
ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΑΜΛΕΤ, ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΟΥΜΑΝΙΣΜΟ!

Πόσες αλήθειες μπορεί να κρύβει ένα θεατρικό έργο; Και όταν μιλάμε για συγγραφείς όπως ο Αισχύλος ή ο Shakespeare τότε οι αλήθειες διασπαθίζουν την ανθρώπινη ψυχή και την ανεβάζουν σε ύψη δυσθεώρητα. Το έργο Άμλετ του Σαίξπηρ είναι ένα πολιτικό έργο. Ο αείμνηστος Μάριος Πλωρίτης εξέτασε και ανέλυσε εξαιρετικά όλα τα έργα του δραματουργού της ελισαβετιανής εποχής. Το έργο Άμλετ γράφηκε όταν οι συνωμοσίες για το θρόνο κορυφώνονται... 

Τί ωραίος τύπος αυτός ο Άμλετ! Ένας διανοούμενος ποτισμένος με το πνεύμα της Αναγέννησης, που πιστεύει στην υπεροχή της σκέψης πάνω στην πράξη. Ο μακρόκοσμος του Σύμπαντος και ο μικρόκοσμος της ανθρώπινης κοινωνίας αποτελούν στα μάτια του μια αρμονική ενότητα που την κυβερνά ο Λόγος, η λογική. Έναν κόσμο όπου δεν μπορεί παρά να κυριαρχούν η αλήθεια, η δικαιοσύνη, η εντιμότητα, η αγάπη, ο έρωτας, η φιλία. Πεμπτουσία της ιδανικής κοινωνίας θεωρεί την πατρίδα του Δανία, ναί αυτή τη γνωστή χώρα με το ρητό "Κάτι είναι σάπιο στο βασίλειο της Δανημαρκίας" ή  "Something is rotten in the state of Denmark"! Και τί δεν είδε ο ονειροπόλος και καλοπροαίρετος  Άμλετ όταν γύρισε στο ...βασίλειό του. Δολοπλοκίες, αλληλοσπαραγμούς, αιμομιξίες, προδοσίες...τα πάντα όλα και μάλιστα μέσα στο δικό του περιβάλλον. Και όλα αυτά για τον σφετερισμό της ...εξουσίας. 

Ο Άμλετ συγκλονίζεται από τον διεφθαρμένο κόσμο και φτάνει γρήγορα σε μια γενική αποστροφή για τον κόσμο που εκκολάπτει και καλύπτει τέτοιες πράξεις. Οι άξιοι εισπράττουν την αλαζονεία της δήθεν εξουσίας. "The insolence of office the patient merit of the unworthy takes". O Άμλετ στέκει μετέωρος σε έναν κόσμο, όπου αναρωτιέσαι αν αξίζει να δράσεις. "to be or not to be". Τον χαρακτηρίζει μια αναβλητικότητα στη δράση του, a delay, καθώς ο ίδιος φλέγεται από τον πόθο της γνώσης και όχι της κυριαρχίας. Ο Άμλετ είναι ο μεγαλύτερος σαιξπηρικός εκπρόσωπος του ουμανισμού, του ανθρωπισμού: "Oh heart, loose not thy (your) nature", μη χάνεις την ανθρώπινη φύση σου, την ανθρωπιά σου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου