Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

SPEAK OUT GREECE! ΜΙΛΑ ΕΛΛΑΔΑ!
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΑΦΑΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ  ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ "ΟΙ ΑΙΓΙΝΗΤΕΣ" ΚΟΣΜΟΥΝ ΤΗ ΓΛΥΠΤΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ!
Η ιστορία ξεκινάει το 1811, όταν ο αρχιτέκτονας Ch. R. Cockerell και ο φίλος του βαρώνος von Hallerstein, επισκέφθηκαν την Αίγινα και λεηλάτησαν το Ναό Αφαίας. Με αδιαφανείς διαδικασίες και δωροδοκία των ντόπιων προεστών, κρυφά μετέφεραν 17 αγάλματα και πολλά άλλα κομμάτια από τα αετώματα του Ναού στον Πειραιά.
Από εκεί, με τη βοήθεια του Αυστριακού Gropius, μέλους της ίδιας παρέας αρχαιοκαπήλων και “αρχιτέκτονα” της λεηλασίας των γλυπτών του Ναού του Απόλλωνα στις Βάσσες Αρκαδίας αλλά και την κάλυψη του Γάλλου προξένου Louis Fauvel (που, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Λόγιου Ερμή”), όταν έμαθε τι γίνεται έσπευσε στην Αίγινα και έκλεψε και αυτός ότι μπόρεσε και του συνεργάτη του λόρδου Έλγιν (!!!) Giovani Lusieri, έγινε μεταφορά στα Αγγλοκρατούμενα, τότε, Επτάνησα, χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα από την Οθωμανική Διοίκηση.
Διαπιστώνεται εύκολα ότι το ίδιο κύκλωμα περιηγητών και αξιωματούχων της εποχής είχε αναγάγει σε επικερδές “άθλημα” την αρπαγή των πολιτιστικών εθνικών μας θησαυρών. “Ευτυχώς”, επειδή οι αρχαιοκάπηλοι “περιηγητές” αλληλοϋποβλέπονταν, είχαν υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ τους και δεσμεύτηκαν τα γλυπτά να μείνουν σε ενιαίο σύνολο, αλλιώς τώρα θα ήταν αδύνατος ο εντοπισμός τους.
Τελικά, εκτέθηκαν σε δημοπρασία, το Νοέμβρη του 1812 στη Ζάκυνθο. Προσφορές κατέθεσαν η Γαλλία, η Βαυαρία ενώ ο εκπρόσωπος της Αγγλίας θεώρησε μεγάλο το ποσό που έπρεπε να προσφέρει και προτίμησε να παραμείνει στη Μάλτα και να κάνει κρυφές συζητήσεις με τον Cockerell για ακύρωση της πώλησης. Τελικά μετά από ένα αξιοθρήνητο διπλωματικό παρασκήνιο (στην πλάτη της “Ελλαδίτσας”), το 1814 κατέληξαν στη Γερμανία (τότε Βαυαρία).
Σύμφωνα με τον συγγραφέα και ερευνητή κ. Γ. Λεκάκη, οι κλεμμένες αρχαιότητες της Ελλάδος επί γερμανικής Κατοχής είναι πάνω απο 8,500. Αν πωλούνταν σήμερα σε οίκους δημοπρασίας η αξία τους θα έφτανε το 1,5 τρισ. ευρώ. Στο βιβλίο του "Αρχαιοκαπηλίες των Γερμανών στην Ελλάδα επί Κατοχής" (εκδ. Κάδμος) ο κ. Λεκάκης αναφέρει πως επίσημα τα αρχαία κινητά ευρήματα που εκλάπησαν από τους Γερμανούς είναι 8,500. Όμως υπάρχουν άλλα τόσα εκτός επίσημου καταλόγου! Πάρα πολλά αρχαία αγγεία, όπως και πολλές επιτύμβιες στήλες της ελληνικής κλασικής αρχαιότητας από το νησί Σαλαμίνα, βρίσκονται σήμερα παράνομα στα μουσεία της Γερμανίας: Στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου , που σημειωτέον δεν θα ήταν τίποτα αν δεν είχε τις ελληνικές αρχαιότητες, στο Βερολίνο, Βόννη κλπ. Μιά πολύ συγκινητική σκηνή παριστάνεται στην επιτύμβια στήλη του νεκρού Αρτέμονος (350π.Χ) , η οποία εικονίζει δύο άντρες, έναν ηλικιωμένο και έναν νεώτερο να αποχαιρετιούνται. Ο γηραιότερος κοιτά θλιμμένος προς τα κάτω άρα ο νεώτερος είναι ο νεκρός. Η στήλη είναι από πεντελικό μάρμαρο και βρίσκεται στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου. Βέβαια υπάρχουν πάρα πολλά άλλα, όπως η επιτύμβια στήλη (380π.Χ.) του αθλητή Σώστρατου, που κρατά στλεγγίδα και φορά διάδημα, έπαθλο νίκης. Αυτό το υψηλής αισθητικής έργο, πρόδρομος των έργων του Πραξιτέλους, βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τεχνών της Ν. Υόρκης!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου