Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Σπέτσες και ιστορική αναπαράσταση Αρμάτας.


Στις Σπέτσες κάθε χρόνο, το δεύτερο Σάββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται η Αρμάτα, η νίκη των Ελλήνων εναντίον του τουρκικού στόλου και η πυρπόληση της τουρκικής ναυαρχίδας στη ναυμαχία που έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 1822. Πρόκειται για μια σειρά πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων που διαρκούν μια εβδομάδα και καταλήγουν στην αναπαράσταση της πυρπόλησης ομοιώματος του τουρκικού πολεμικου πλοίου. 

Έπειτα από την πυρπόληση του τουρκικού στόλου από τον Κ. Κανάρη τον Ιούνιο του 1822 και τον θάνατο του Καρά Αλή, ο σουλτάνος έκανε πιο στενή τη συνεργασία του με τον αιγυπτιακό στόλο. Τον Άυγουστο 1822 ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος βρισκόταν στα Κύθηρα με πορεία προς την Πελοπόννησο. Στόχος του ήταν να ανεφοδιάσουν τον τουρκικό στρατό στο Παλαμήδι Ναυπλίου, το οποίο πολιορκούσαν δυνάμεις του Αλέξανδρου Υψηλάντη από στεριάς και δυνάμεις της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας από θαλάσσης. Ο ελληνικός νησιωτικός στόλος, ο λεγόμενος τρινήσιος, δηλαδή των Σπετσών, των Ψαρών και της Ύδρας, που αποτελούσε την ραχοκοκολιά του πολεμικού ναυτικού των Ελλήνων, παρατάχθηκε σε μια γραμμή απο την Αντίμηλο ως την Μονεμβασία. Χαρακτηριστικά έγραφε, ο αρχηγός του στόλου Αντρέας Μιαούλης στους προκρίτους της Ύδρας: "Ημείς είμεθα σε μεγάλη ακαταστασία... το ίδιο και οι Ψαριανοί. Είμεθα 50 καράβια και ποτές δεν εσυμφωνήσαμε να μαζωχτούμε τα μισά.  Άλλοτε 10, άλλοτε 5, άλλοτε 3". Ο Μιαούλης έδωσε διαταγή να εγκλωβίσει ο ελληνικός στόλος τον τουρκικό στον Αργολικό κόλπο.

Όμως στις 8 Σεπτεμβρίου 1822, οι Σπετσιώτες πλοίαρχοι Ι. Τσούρπας, Α. Κριεζής, Δ. Λάμπρου και Ι. Κούτσης επιτέθηκαν στα τουρκικά πλοία στις Σπέτσες. Η ναυμαχία ήταν τόσο σφοδρή που έκανε την Ύδρα να σείεται και να νομίζουν ότι οι Σπέτσες καίγονται. Ο άξιος Σπετσιώτης πυρπολητής Κοσμάς Μπαρμπάτσης κατόρθωσε να φτάσει στο κέντρο του τουρκικού σχηματισμού και να βάλει φωτιά στη ναυαρχίδα του τουρκικού στόλου. Το πλοίο βούλιαξε στο λιμάνι και ο τουρκικός στόλος έφυγε άπρακτος, χωρίς να κατορθώσει να σπάσει την πολιορκία του Ναυπλίου από τους Έλληνες, που το πήραν τελικά μετά από δυόμιση μήνες.  
Οι Σπέτσες και η Ύδρα είναι δύο από τις οκτώ ευρωπαϊκές πόλεις που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ιστορικών Αναπαραστάσεων. Οι άλλες πόλεις είναι: Βρυξέλλες (Βέλγιο), Δουβλίνο και Κόρκ (Ιρλανδία), Μπαϊλεν (Ισπανία), Σλάφκωφ (Τσεχία), Τσιούκσμπερι (Βρετανία).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου