Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Γερμανικός διοικητικός και οικονομικός ιμπεριαλισμός.

Το 2011 το ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών και Τεχνολογίας της Γερμανίας, υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική τοπική αυτοδιοίκηση. Το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων είχε αποφασιστεί σε συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλλες στις 12 Οκτωβρίου 2011 και η Γερμανία δεσμεύτηκε να παρέχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα. Αυτή αφορά την εμπέδωση του Καλλικράτη και τον "εκσυγχρονισμό" των δομών της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή την αποδιάρθρωση, τις ιδιωτικοποιήσεις και την αποφασιστική διείσδυση των γερμανικών εταιριών σε κερδοφόρα πεδία διαχείρισης που σήμερα εμπίπτουν την Τ.Α. 

Σύμφωνα με το περιοδικό ΑΡΔΗΝ, που έχει δημοσιεύσει μελέτη σχετικά με τη γερμανική διείσδυση στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αντώνης Σαμαράς και ο τότε υπουργός εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης συνεργάστηκαν με τον επιτετραμμένο του γερμανικού κράτους στην Ελλάδα, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ. Μαζί με τον Φούχτελ ήρθαν εκπρόσωποι μεγάλων γερμανικών εταιρειών (Zenith, Bavaria Klinik). Ο Φούχτελ δήλωσε πως στην ελληνική κοινωνία σκοπεύει να εφαρμόσει την εργασιακή μεταρρύθμιση που πραγματοποίησε η ερυθροπράσινη κυβέρνηση Σρέντερ - Φίσερ στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Όμως το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων στην Αν. Γερμανία αποτέλεσε σοκ για τον πληθυσμό, από το οποίο ακόμα δεν έχουν συνέλθει. Εξαιτίας του προγράμματος "μεταρρυθμίσεων" δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι εγκατέλειψαν την Ανατολική Γερμανία και άλλοι τόσοι απέμειναν άνεργοι. Αυτό είναι το "μοντέλο" που θέλουν να προωθήσουν οι Γερμανοί στην Ελλάδα. 

Ο ίδιος ο Φούχτελ βλέπει την ελληνογερμανική συνεργασία ως διείσδυση της χώρας του στην ελληνική τοπική Αυτοδιοίκηση, γεγονός που τυγχάνει της αποδοχής όλων των κομμάτων της Γερμανίας. Δηλαδή όλα τα κόμματα της Γερμανίας συναινούν και αποδέχονται την αντιμετώπιση της Ελλάδας ως αποικίας. Είναι γνωστό ότι οι Γερμανοί, καθώς δεν είχαν πολλές αποικίες στην Αφρική ή στην Ασία, πάντοτε ήθελαν και εξακολουθούν να θέλουν να έχουν αποικίες εντός Ευρώπης. Στη σφαίρα επιρροής της Γερμανίας είναι η Φινλανδία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Σλοβενία, η Κροατία, η Ουκρανία. Από την εποχή της βασιλείας των Βαυαρών στην Ελλάδα ο γερμανικός παράγοντας έπαιζε καθοριστικό ρόλο στα ελληνικά πράγματα. Η αντίληψη που διατηρεί για την Ελλάδα ο Γερμανός υπουργός(!) Ελλάδος, Φούχτελ, το δεξί χέρι της Άγκελα Μέρκελ, βρίθει αποικιακών στερεοτύπων. Όπου βρεθεί εκθειάζει τη χώρα μας για τα τουριστικά της κάλλη, το καλό φαϊ και το πιοτό. Ακόμα και όταν ρωτήθηκε για τα αρνητικά στερεότυπα που κατασκευάζει συστηματικά το γερμανικό κατεστημένο για να δικαιολογήσει την πολιτική του στην Ελλάδα, αποκαλώντας τους Έλληνες "τεμπέληδες", "κλέφτες", "ανώριμους", απαντάει με "ήλιο και θάλασσα", δηλαδή εξυμνεί την Ελλάδα μόνο ως τουριστικό προορισμό. 

Η ταύτιση της Ελλάδας με την γραφικότητα και το φολκλόρ και το γενικότερο αποικιακό ύφος του κ. Φούχτελ δημιουργούν προβλήματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πρότεινε στο δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη να οργανώσουν ειδική τελετή φιλίας των ελληνικών με τους γερμανικούς δήμους στην Αρχαία Ολυμπία, όπου οι δήμαρχοι της Ελλάδος θα φορούν ...χλαμύδες. Ο Φούχτελ αποκαλείται "φλογερός καμηλιέρης" λόγω της αγάπης του για τις καμήλες. Ανήλθε στη γερμανική κομματική ιεραρχία, διότι θεωρήθηκε ιδιαίτερα πιστός στην ηγεσία, ενώ ο ίδιος αρέσκεται να υπενθυμίζει ότι εκτοξεύθηκε στο πολιτικό χρηματιστήριο των χριστιανοδημοκρατών όταν διοργάνωσε "καμηλοδρομίες" για να διασκεδάσει τον πρώην ισχυρό άνδρα της γερμανικής συντηρητικής παράταξης, Χέλμουτ Κολ. Επί χρόνια ήταν γνωστός στο κοινοβούλιο για τη συστηματική συνήθειά του να καταγράφει όλες τις εισηγήσεις των βουλευτών του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και να τις μεταφέρει στην ηγεσία. Για την Ελλάδα αναφέρει χαρακτηριστικά: "Δεν έχω φάει τόσο πολύ και τόσο καλά στη ζωή μου" στις ελληνικές πόλεις και χωριά. Τρώγοντας, λοιπόν, τζάμπα, μοιράζοντας καθρεφτάκια και χάντρες στους ...ιθαγενείς, ο Χανς Γιόακιμ Φούχτελ δεν παραβλέπει να προωθεί συστηματικά όλους του κεντρικούς πυλώνες της γερμανικής πολιτικής στην Ελλάδα. Κυρίως δεν παραλείπει να εκθειάζει τη σημασία της απορρόφησης του εργατικού δυναμικού της χώρας μας από τη γερμανική αγορά εργασίας , μια από τις κεντρικές στοχεύσεις της "Ελληνογερμανικής Συνέλευσης συνεργασίας", αλλά και ζήτημα αιχμής για τον μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό Χριστιανοδημοκρατών/Σοσιαλιστών. Ο ίδιος έχει αναφέρει: "αν αποτύχει η αποστολή μου στην Ελλάδα, θα είμαι ο τελευταίος Όθωνας". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου